Advice

Πώς να αποθηκεύσω σωστά τον καφέ μου;

Οι κυριότεροι εχθροί του καφέ

Ο φρέσκος καφές έχει τέσσερις κύριους εχθρούς: το οξυγόνο, τη θερμότητα, το άμεσο ηλιακό φως και την υγρασία. Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του καφέ.

Οξυγόνο

Το οξυγόνο θεωρείται ο κυριότερος εχθρός του καφέ. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο καφές που εκτίθεται στο οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα (οξειδώνεται) χάνει τη γεύση του και γίνεται μπαγιάτικος.

Θερμότητα

Μέχρι ο καβουρδισμένος καφές να αλεσθεί και να παρασκευαστεί, θα πρέπει να διατηρείται σε δροσερό περιβάλλον για να μη χάσει τη γεύση του. Η εγγύτητά του σε πηγές θερμότητας, όπως το καλοριφέρ ή ο φούρνος, αναστέλλει τη διατήρηση της φρεσκάδας και των αρωμάτων των κόκκων καφέ.

Άμεσο ηλιακό φως

Ο φρέσκος καφές βλάπτεται από την έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως, καθώς με την έκθεση μεταφέρεται η θερμότητα του ήλιου μέσω ακτινοβολίας. Οι έμμεσες ακτίνες UV μπορούν επίσης να επιδράσουν αρνητικά στα χαρακτηριστικά των κόκκων, για αυτό και τα περισσότερα δοχεία φύλαξης καφέ είναι αδιαφανή και συνήθως τοποθετούνται σε ντουλάπια.

Υγρασία

Ο καφές είναι υγροσκοπικός, έχει δηλαδή την τάση να απορροφά την υγρασία που βρίσκεται στο περιβάλλον του. Η υγρασία μπορεί να αλλοιώσει τον φρέσκο καφέ, ενώ, αν οι κόκκοι εκτεθούν σε αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και μούχλα.

Προτάσεις για σωστή αποθήκευση

Η διατήρηση του καφέ στην αρχική του συσκευασία ίσως είναι η ιδανικότερη επιλογή, εάν σκοπεύετε να καταναλώσετε τον καφέ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αρκετοί ψήστες (roasters) συσκευάζουν τον καφέ τους σε ανοιγοκλειόμενες σακούλες. Πολλές από αυτές τις σακούλες διαθέτουν ειδική βαλβίδα εξαέρωσης, που επιτρέπει να αποβάλλεται το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από τους κόκκους (degassing) και εμποδίζει να εισέρχεται το οξυγόνο, βοηθώντας στη διατήρηση της φρεσκάδας των κόκκων.

Εάν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, οι κόκκοι του καφέ παραμένουν φρέσκοι για αρκετό χρονικό διάστημα, ανάλογα και με το βαθμό ψησίματός τους. Για ελαφρύ ψήσιμο (light roast), που συναντάμε συνήθως στον καφέ φίλτρου,  οι κόκκοι διατηρούνται φρέσκοι σε θερμοκρασία δωματίου μεταξύ δύο ημερών και τεσσάρων εβδομάδων μετά το ψήσιμο. Για μεσαίο (medium) και σκούρο (dark) βαθμό ψησίματος, που χαρακτηρίζει τον εσπρέσο,  ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από μία εβδομάδα έως και έξι εβδομάδες.

Ωστόσο, συχνά η συσκευασία δεν ξανακλείνει ή δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε το περιεχόμενο του καφέ σύντομα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μόλις ανοιχτεί η συσκευασία καλό είναι οι κόκκοι να αποθηκεύονται σε ειδικό αεροστεγές δοχείο κενού αέρος (airless) για να αποτραπεί η οξείδωση. Αξίζει να προμηθευτείτε ένα τέτοιο δοχείο καφέ, καθώς θα εξασφαλίσει τη φρεσκάδα των κόκκων σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διατηρώντας παράλληλα τα αρώματα και τη γεύση του καφέ αναλλοίωτα.

Η αποθήκευση του καφέ στο ψυγείο δεν συνίσταται, καθώς μπορεί να προκληθεί συμπύκνωση του ατμοσφαιρικού αέρα (να σχηματιστούν σταγόνες νερού) στο εσωτερικό του δοχείου ή της σακούλας, αλλοιώνοντας οριστικά το ψήσιμο και την υφή των κόκκων. Αν έχετε σκοπό να διατηρήσετε τον καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αποθήκευση στην κατάψυξη είναι ιδανική, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποτρέπουν την υγροποίηση του αέρα. Απλώς τοποθετήστε τους κόκκους σε ειδικά δοχεία η σακούλες κενού αέρος. Πριν τον χρησιμοποιήσετε για άλεση και εκχύλιση, βεβαιωθείτε ότι ο καφές έχει αποψυχθεί πλήρως και έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Συνοψίζοντας, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε φρέσκους τους κόκκους καφέ είναι να τους αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο κενού αέρος. Τα καλύτερα δοχεία καφέ διασφαλίζουν ότι οι κόκκοι δεν εκτίθενται στο ηλιακό φως και το οξυγόνο, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του καφέ και διατηρώντας τη γεύση του.

Τα καλύτερα δοχεία αποθήκευσης καφέ

Αρχίστε να δίνετε στον καφέ σας την προσοχή που του αξίζει, επενδύοντας σε ένα δοχείο καφέ. Τα περισσότερα δοχεία καφέ θα διαρκέσουν για χρόνια, επομένως είναι μια μακροχρόνια επένδυση.

Παρακάτω προτείνω 2 από τα καλύτερα δοχεία αποθήκευσης καφέ που έχω δοκιμάσει.

Το Tightvac Coffeevac είναι ένα δοχείο αποθήκευσης καφέ κατασκευασμένο από πλαστικό. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη (20gr έως 2,5kg) και χρώματα. Είναι δοχείο κενού αέρος (airless), αφού, πιέζοντας το κουμπί που βρίσκεται στο καπάκι, αφαιρείται ο αέρας από το εσωτερικό του δοχείου. Το καπάκι διαθέτει επίσης ειδική βαλβίδα, ώστε να μπορεί να γίνεται η εξαέρωση (degassing) του καφέ. Είναι αρκετά εύχρηστο και σχετικά οικονομικό. Συνολικά θα έλεγα ότι αποτελεί μια οικονομική λύση για την αποθήκευση του καφέ, ωστόσο είναι κατασκευασμένο από σχετικά λεπτό πλαστικό , που αποτελεί μειονέκτημα για την ανθεκτικότητά του.

Από την άλλη πλευρά, το δοχείο αποθήκευσης Airscape διατίθεται σε 3 διαφορετικές εκδόσεις, κάθε μία κατασκευασμένη από διαφορετικό υλικό. Η πιο δημοφιλής είναι η μεταλλική έκδοση με πλαστικό καπάκι. Είναι διαθέσιμο επίσης σε γυάλινη έκδοση και σε κεραμική έκδοση με ξύλινο καπάκι. Έρχεται σε 3 μεγέθη: 250gr, 500gr και 1kg. Προτείνω να επιλέξετε τη μεταλλική έκδοση που διατίθεται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων τα οποία είναι άκρως εντυπωσιακά. Το Airscape λειτουργεί παρόμοια με το Coffeevac, με την διαφορά ότι διαθέτει διπλό καπάκι. Το ενδιάμεσο καπάκι συμπιέζει το περιεχόμενο, αφαιρώντας τον αέρα (διαθέτει και εδώ βαλβίδα εξαέρωσης), ενώ το εξωτερικό διαφανές καπάκι χρησιμεύει σαν επιπλέον προστατευτικό. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική και μοναδικό του μειονέκτημα είναι η τιμή, η οποία είναι περίπου διπλάσια σε σχέση με του Coffevac.