The World Atlas of Coffee Book Cover
Advice

Πρόταση βιβλίου: The World Atlas of Coffee

Για όσους ο καφές είναι κάτι παραπάνω από ένα προϊόν προερχόμενο από τροπικές χώρες ή έναν τρόπο για να πάρουν την απαραίτητη καφεΐνη για να ανταπεξέλθουν στη μέρα τους, το βιβλίο του James Hoffman The World Atlas of Coffee είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα.

O James Hoffman είναι συνιδρυτής της Square Mile Coffee Roasters στο Λονδίνο, Youtuber, σύμβουλος καφέ, επιχειρηματίας, ενώ ξεκίνησε ως barista.

Αγόρασα το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί μου κέντρισε το ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, καθώς και οι πολύ καλές κριτικές που έχει. Και δεν μετάνιωσα καθόλου αυτή την αγορά.

Ο παγκόσμιος άτλας του καφέ, όπως μπορούμε να αποδώσουμε τον τίτλο στα ελληνικά, παρουσιάζει τον καφέ με συνοπτικό, ενημερωτικό τρόπο και φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Η αφήγηση του βιβλίου ακολουθεί όλα τα στα στάδια της πορείας του καφέ, από την παραγωγή μεχρι την κατανάλωσή του. Μία πορεία που ταυτόχρονα συνιστά αντίθεση. Τοποθετείται, αρχικά, στις χώρες προέλευσης, τους ανθρώπους που τον καλλιεργούν, τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς για τους οποίους ο καφές (και όχι η κατανάλωσή του) είναι κυριολεκτικά τρόπος ζωής. Και συνεχίζει στον κόσμο της κατανάλωσης, αντίληψης/γεύσης, και όλων όσα απαρτίζουν τη σύγχρονη κουλτούρα του καφέ στις δυτικές κοινωνίες.

Το βιβλίο διαρθρώνεται σε τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος, υπάρχει μια γενική εισαγωγή στον καφέ και δίνονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το δέντρο και τον καρπό του. Οι ποικιλίες καφέ, η καλλιέργεια και η συλλογή των καρπών, η επεξεργασία και το εμπόριό τους, όλα επεξηγούνται συνοδευόμενα από φωτογραφίες και σχήματα.

Στο δεύτερο μέρος, ο Hoffmann καταπιάνεται με τη διαδρομή από τον καρπό ως το φλυτζάνι. Περιγράφει με προσοχή το καβούρδισμα. Στη συνέχεια, επεξηγεί τους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής και τις πιο σημαντικές παραμέτρους για να γευτούμε ένα ιδανικό φλυτζάνι καφέ με βάση τις προτιμήσεις μας. Καλύπτονται όλες οι βασικές μέθοδοι παρασκευής για το σπίτι, με λεπτομερείς οδηγούς βήμα προς βήμα συνοδεόμενους από φωτογραφίες.

Στο τρίτο μέρος, ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα παγκόσμιο τουρ των χωρών που παράγουν καφέ. Ποια γενικά χαρακτηριστικά κληροδοτεί κάθε χώρα στον καφέ και στη γεύση του; Αναφέρονται, τέλος, οι γνωστές ποικιλίες, η ιστορία και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξαγωγή του καφέ για κάθε χώρα προέλευσης.

Πρόκειται για ένα σφαιρικό και εξαιρετικό βιβλίο, που, όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας:
«έχει γραφτεί για να για να μπορέσει να επεξηγήσει στον αναγνώστη την γλώσσα του καφέ.»