Τι είναι ο specialty καφές;
Αν είσαι λάτρης του καφέ, πιθανώς έχεις ακούσει αρκετές φορές τον όρο “specialty coffee”. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει; Είναι απλώς ένα διαφημιστικό τέχνασμα ή υπάρχει κάτι πραγματικά ιδιαίτερο σχετικά με αυτόν τον καφέ; Λοιπόν ναι, ο specialty καφές είναι πιο ξεχωριστός από όσο φαντάζεσαι.
Επισήμως, για να λάβει ένα καφές αυτόν το χαρακτηρισμό, πρέπει να έχει λάβει βαθμό 80 και πάνω σε μια κλίμακα 100 βαθμών. Οι αξιολογητές είναι εξειδικευμένοι Q-graders, επαγγελματίες δοκιμαστές καφέ που έχουν πιστοποιηθεί από το Ινστιτούτο Ποιότητας Καφέ. Αναθέτουν βαθμολογίες βάσει του αρώματος, της γεύσης, της επίγευσης, της οξύτητας, του σώματος, της ισορροπίας και της συνολικής ποιότητας του καφέ. Επιπλέον, ο καφές πρέπει να καλλιεργείται σε συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία και υπό συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ η παραγωγή και το εμπόριό του πρέπει να διέπονται από ηθικές και βιώσιμες πρακτικές.
Επομένως, η ιδιαιτερότητα αυτού του καφέ αφορά την ποιότητα. Για να εξασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα, από τη στιγμή που το καφεόδεντρο φυτεύεται μέχρι τη στιγμή που οι καρποί του καβουρδίζονται και εκχυλίζονται, κάθε βήμα της διαδικασίας παρακολουθείται και εκτελείται προσεκτικά. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
- Καλλιέργεια: Ο specialty καφές καλλιεργείται σε βέλτιστες συνθήκες, σε περιοχές με τον ιδανικό συνδυασμό υψομέτρου, θερμοκρασίας και βροχόπτωσης. Οι αγρότες εργάζονται ακούραστα για να διασφαλίσουν ότι οι καλλιέργειές τους είναι υγιείς και ευδοκιμούν, χρησιμοποιώντας βιώσιμες και ηθικές πρακτικές.
- Επεξεργασία: Αφού γίνει η συγκομιδή του καφέ, ο καρπός υφίσταται προσεκτική επεξεργασία για να αφαιρεθούν τα εξωτερικά του στρώματα και να αποκαλυφθεί ο κόκκος. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, από την παραδοσιακή “φυσική” μέθοδο έως την πιο σύγχρονη “πλυμένη” μέθοδο. Ο στόχος είναι να ενισχυθούν οι φυσικές γεύσεις του καφέ, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τυχόν ελαττώματα.
- Αποθήκευση: Ο καφές είναι απίστευτα ευαίσθητος στο περιβάλλον του και η σωστή αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ποιότητάς του (δες πώς να τον αποθηκεύσεις σωστά στο σπίτι). Ο specialty καφές αποθηκεύεται σε εγκαταστάσεις με ελεγχόμενο κλίμα, μακριά από επιβλαβή στοιχεία που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τη γεύση του.
- Καβούρδισμα: Εδώ είναι που γίνεται η μαγεία. Ο specialty καφές καβουρδίζεται σε μικρές παρτίδες, με κάθε παρτίδα να προσαρμόζεται ώστε να αναδεικνύονται οι μοναδικές γεύσεις του καφέ. Το επίπεδο καβουρδίσματος επιλέγεται προσεκτικά για να ενισχύσει τη φυσική γλυκύτητα, την οξύτητα και το σώμα του καφέ.
- Εκχύλιση: Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ο καφές παρασκευάζεται στην εντέλεια. Είτε πρόκειται για pour-over, είτε για μηχανή εσπρέσο, είτε για γαλλική πρέσα, ο barista φροντίζει να εκχυλίσει τον καφέ με τρόπο που μεγιστοποιεί τη γεύση και το άρωμά του.
Συνοψίζοντας, ο specialty coffee είναι ένας καφές υψηλής ποιότητας που παράγεται με βάση την προσοχή στη λεπτομέρεια και την ποιότητα καθώς και την απολαυστική γεύση του. Η διαδικασία παραγωγής του είναι αυστηρή και απαιτεί τη συνεργασία μιας ολόκληρης αλυσίδας από τους παραγωγούς καφέ, τους εμπόρους και τους baristas. Είναι μια πραγματική εργασία αγάπης! Με κάθε βήμα της διαδικασίας να εκτελείται προσεκτικά για να αναδεικνύονται οι μοναδικές γεύσεις κάθε μεμονωμένου κόκκου. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιεις ένα υπέροχο φλιτζάνι specialty καφέ, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να εκτιμήσεις όλη τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων που εργάστηκαν για τη δημιουργία του!